Racuchy dyniowe z jabłkami

  • wyświetlono: 1635 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Racuszki zachwycają nie tylko smakiem. Pierwsze co zachwyca wszystkich to piękny, złocisty kolor, a w dalszej kolejności smak . Polecam takie jesienne połączenie dyni i jabłek! Racuszki wychodzą pulchne i apetyczne, a co za tym idzie – znikają bardzo szybko z talerza.

Jaga85

Składniki

Ciasto:
- ok 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 5 dag drożdży,
- 4 łyżki gęstego puree z dyni (około ¾ szklanki )
- 2 łyżki cukru,
- ok ¾ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
Dodatkowo:
- 5-6 jabłek,
- cukier puder po posypania,
- Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy dyniowe z jabłkami

  • wyrośnięty rozczyn i przygotowane składniki ciasta 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Gotowy rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie w garnku w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: mąkę pszenną, jajka, pozostały cukier, dynię, cynamon oraz szczyptę soli.
  • dodanie jabłek do ciasta2. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Gotowe powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie gęste dodajemy mleka, jeśli rzadkie mąki. Wszystko zależy od tego jakiej konsystencji jest nasza dynia.
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone dodajemy do wyrobionego ciasta. Ponownie mieszamy je, by owoce połączyły się z dyniowym ciastem.
  • wyrośnięte ciasto3. Następnie garnek z ciastem przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (około 50-60 minut).
  • smażenie4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta.
    Dyniowe racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • odsączanie z nadmiaru tłuszczu5. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakijabłkaracuchyciasto drożdżoweDynia

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy bananowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Racuchy z bananami

Racuchy często robię na piątkowy...

Placki dyniowe z piekarnika

Dodane przez: Blodka

Placuszki dyniowe z piekarnika

Pyszne, wytrawne placuszki z dyni...

Drożdżowe racuchy z wiśniami

Dodane przez: Konto nieaktywne

DROŻDŻOWE RACUCHY Z WIŚNIAMI

Wielbicielom placków na pewno zasmakują...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: rzelkazag

Racuchy

Stary, sprawdzony przepis a racuchy...

Racuchy z młodą kapustą

Dodane przez: JustKuchcik

Racuchy z młodą kapustą

Sezonowe, dietetyczne danie. Racuchy...

Racuchy z kapustą

Dodane przez: Jaga85

Racuchy z kapustą

Te chrupkie, pikantne racuszki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE