Racuchy drożdżowe

4.5 (168 ocen)

Miękkie, puszyste i pyszne :)

Składniki:

  • ( na ok. 20 sztuk )

    2 szklanki mąki pszennej

    2 łyżki cukru

    szczypta soli

    25g świeżych drożdży

    1 szklanka mleka

    2 jajka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce przesiewamy mąkę , dodajemy łyżkę cukru i sól .

    Drożdże rozkruszamy w miseczce i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki , zalewamy drożdże ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy . Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły .

    Jajka ubijamy trzepaczką , tylko do połączenia się żółtka i białka .

    Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka . Dokładnie mieszamy , nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na ok. 30-40 minut .

    Po tym czasie na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju . Łyżką nakładamy małe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz ( u mnie na patelnię weszły 3 sztuki jednocześnie ) . Automatycznie zmniejszamy ogień . Smażymy racuchy na zloty kolor z każdej strony .

    Podajemy na ciepło z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować