Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce przesiewamy mąkę , dodajemy łyżkę cukru i sól .
Drożdże rozkruszamy w miseczce i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki , zalewamy drożdże ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy . Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły .
Jajka ubijamy trzepaczką , tylko do połączenia się żółtka i białka .
Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka . Dokładnie mieszamy , nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na ok. 30-40 minut .
Po tym czasie na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju . Łyżką nakładamy małe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz ( u mnie na patelnię weszły 3 sztuki jednocześnie ) . Automatycznie zmniejszamy ogień . Smażymy racuchy na zloty kolor z każdej strony .
Podajemy na ciepło z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami .
Komentarze