Racuchy drożdżowe

  • wyświetlono: 1118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ich niezgrabny wygląd rekompensuje wyjątkowy smak, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa.

Paulina16621
  • 50min

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
35 g drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i cukier wanilinowy, wlać rozczyn i resztę mleka, wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podwojenia objętości.
  • 2. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka. Wybornie smakują również z jabłkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciracuchy drożdżowesmak dzieciństwa

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Dodane przez: jolantagłówka

Drożdżowe racuchy owsiane z jabłkami

Lekkie, smaczne i zdrowe racuszki,...

racuchy drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Racuchy drożdżowe z owocami

W dzieciństwie często Mama smażyła...

racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: tycjanowa

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: iziona

Racuchy drożdżowe

Racuszki to przysmak dzieci i one...

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: anemon

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Takie racuszki zapakowane w pojemniku...

Drożdżowe racuchy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Racuchy drożdżowe

Ulubione przysmaki dzieciaków :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE