Rabarbarowy skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryna posiekać. Dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
2.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Przełożyć do garnka, dosłodzić 3 łyżkami cukru i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut. Ostudzić.
3.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć rabarbar i posypać cukrem wedle uznania.
4.Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel, ubić i wyłożyć na rabarbar. Z pozostałego ciasta odskubywać małe kawałki i rozsypać na ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze