Rabarbarowy skubaniec

5 (179 ocen)

Pyszne ciasto w sam raz do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    60dag mąki
    margaryna
    1 jajko
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany
    niepełna szklanka cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka
    4 łyżki cukru
    4 białka
    kisiel

    1,5-2kg rabarbaru + cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rabarbarowy skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryna posiekać. Dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Przełożyć do garnka, dosłodzić 3 łyżkami cukru i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut. Ostudzić.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć rabarbar i posypać cukrem wedle uznania.
  • 4. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel, ubić i wyłożyć na rabarbar. Z pozostałego ciasta odskubywać małe kawałki i rozsypać na ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować