1.Z mąki, proszku do pieczaenia, margaryny i 5 żółtek zrobić kruche ciasto ( dość długo tzreba zagniatać) następnie podzielić na 3 części :
do pierwszej dodać dwie łyżki śmietany (jest to spód ciasta)
do drugiej dodać kakao
trzecia część bez dodatków
Wszystkie 3 częći włożyć na godzinę do lodówki
Pierwszą część (ze smietaną wyłożyć spód klasycznej blaszki na nią wyłożyc powidła (można dodać rodzynki) na to zetrzec na tarce drugą część z kakao .
Następnie wyłozyc pianę ubitą z 5 białek z dodatkiem szklanki cukru.
Na to zetrzec na tarce trzecią część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180 stopniach
Polewa:
Do rondla dajemy masło, mleko, cukier i kakao wszystko mieszamy i chwilę gotujemy do zgęstnienia i polewamy wyciągniete i przestudzone ciasto
SMACZNEGO
Komentarze