Skubaniec

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niepozorne, proste i pyszne! Musisz spróbować

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki kakao
    ok 450 g konfitury z wiśni (lub innej)
    polewa :
    100g masła
    pół szkalnki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sKUBANIEC 1. Z mąki, proszku do pieczaenia, margaryny i 5 żółtek zrobić kruche ciasto ( dość długo tzreba zagniatać) następnie podzielić na 3 części :
    do pierwszej dodać dwie łyżki śmietany (jest to spód ciasta)
    do drugiej dodać kakao
    trzecia część bez dodatków
    Wszystkie 3 częći włożyć na godzinę do lodówki
    Pierwszą część (ze smietaną wyłożyć spód klasycznej blaszki na nią wyłożyc powidła (można dodać rodzynki) na to zetrzec na tarce drugą część z kakao .
    Następnie wyłozyc pianę ubitą z 5 białek z dodatkiem szklanki cukru.
    Na to zetrzec na tarce trzecią część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180 stopniach
    Polewa:
    Do rondla dajemy masło, mleko, cukier i kakao wszystko mieszamy i chwilę gotujemy do zgęstnienia i polewamy wyciągniete i przestudzone ciasto
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować