Skubaniec

4.48 (153 ocen)

  • 55 min

Piekę dla rodziny, która uwielbia moje słodkości.

  • 55 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1/2 kg mąki
    3 łyżki smalcu
    1 łyżka płaska proszku do pieczenia
    5 łyżek + 1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1 płaska łyżka kakao
    owoce lub dżem
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku, margaryny, 5 łyżek cukru, smalcu i żółtek wyrobić ciasto.
  • 2. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
  • 3. Blachę (27x41) wyścielić papierem i wyłożyć jasną część ciasta, a na nią owoce lub dżem.
  • 4. Wierzch posypać pokruszonym ciemnym ciastem. Z białek i 1 szklanki cukru ubić pianę i wylać na ciemne ciasto, a na nie pokruszyć resztę jasnego ciasta. Piec 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Porady

Wspaniale smakuje z owocami jak i z dowolnym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować