Rabarbarowa galaretka z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest lekkie jak puch. Delikatny biszkopt, do tego pyszna galaretka rabarbarowa i pianka ze śmietany. Kakao jest przysłowiową wisienką na ciachu. Jest jedna wada tego ciacha. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie, nie oderwiecie się od niego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    3 jajka L
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej

    galaretka rabarbarowa:

    80 dkg rabarbaru
    3 galaretki truskawkowe
    300 ml wody


    pianka:

    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    1 łyżeczka pełna żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    pozostałe:

    kakao
    cukierki trufle
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rabarbarowa galaretka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.

    Galaretka rabarbarowa:

    Rabarbar umyty kroję na kawałki. Przekładam do garnka, wlewam 300 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękki.Do gorącego wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wykładam galaretkę rabarbarową. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

    Pianka:

    Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w łyżce wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany żeby ją zahartować i mieszam. Wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na galaretkę. Widelcem robię wzorki. Wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem posypuję kakao, dekoruję cukierkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować