Pyzy ziemniaczane z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 60min., odcedzamy, odciskamy i kroimy nożem na drobno.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy kapustę i dusimy jeszcze ok. 20 min. cały czas mieszając.
Farsz doprawiamy pieprzem i solą, studzimy.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski, wyrównujemy łyżką powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Wyciągamy jedną porcję ziemniaków, a puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyciągnięte ziemniaki, jajka, oliwę, solimy do smaku i całość dobrze wyrabiamy rękami. Z masy formujemy jednakowej wielkości kulki, spłaszczamy, na środek nakładamy porcję przygotowanego farszu, dokładnie zlepiamy i nadajemy ciastu kulisty kształt. Gotujemy pyzy we wrzącej, osolonej wodzie, po wypłynięciu 1-2 min. Wykładamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy bułką tarta podsmażoną na masełku.
Porady
Ziemniaki najlepiej ugotować i przecisnąć przez praskę dzień wcześniej.
Komentarze