Pyzy ziemniaczane z kapustą

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawsze je robię, gdy mam ochotę na swojski i sycący obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kg ziemniaków (14 szt. średniej wielkości),
    - mąka ziemniaczana (ok. 20dag),
    - 2 jajka,
    - 3 łyżki oliwy.
    Farsz:
    - 70 dag kiszonej kapusty,
    - 30 dag pieczarek,
    - 2 cebule,
    - 4 łyżki oleju,
    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Pyzy ziemniaczane z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 60min., odcedzamy, odciskamy i kroimy nożem na drobno.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy kapustę i dusimy jeszcze ok. 20 min. cały czas mieszając.
    Farsz doprawiamy pieprzem i solą, studzimy.

    2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski, wyrównujemy łyżką powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Wyciągamy jedną porcję ziemniaków, a puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyciągnięte ziemniaki, jajka, oliwę, solimy do smaku i całość dobrze wyrabiamy rękami. Z masy formujemy jednakowej wielkości kulki, spłaszczamy, na środek nakładamy porcję przygotowanego farszu, dokładnie zlepiamy i nadajemy ciastu kulisty kształt. Gotujemy pyzy we wrzącej, osolonej wodzie, po wypłynięciu 1-2 min. Wykładamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy bułką tarta podsmażoną na masełku.

Porady

Ziemniaki najlepiej ugotować i przecisnąć przez praskę dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować