Pyzy Ziemniaczane

4.49 (190 ocen)

  • 50 min

Na dzisiejszy Obiad polecam : Pyzy Ziemniaczane

  • 50 min

Składniki:

  • • 600 g ziemniaków gotowanych
    • 1 kg ziemniaków surowych
    • 4 czubate łyżki maki ziemniaczanej
    • 4 czubate łyżki mąki ryżowej (taką dałam), owsianej, kukurydzianej, pszennej lub jaglanej
    • sól
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w mundurkach, odlewam wodę i schładzam w lodówce. Ziemniaki obieram i przepuszczam przez praskę do ziemniaków
  • 2. Surowe ziemniaki obieram, ścieram na tarce. Pulpę ziemniaczaną przekładam na gęste sitko, ustawiam na dużej misce i pozostawiam do odcieknięcia. Co jakiś czas mieszam, aby wyleciało jak najwięcej płynu. Wodę z ziemniaków wylewam a skrobię zebraną na dnie miski, pozostawiam.
  • 3. Do dużej miski wkładam ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, ziemniaki surowe odcedzone, skrobię z dna miski, mąkę ziemniaczana, mąkę ryżową i krótko wyrabiam na tyle, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 4. Mokrymi dłońmi formuję pyzy wielkości orzecha włoskiego
  • 5. Zagotowuję w garnku osoloną wodę. Delikatnie wkładam pyzy, które opadną na dno. Po 2 minutach mieszam łyżką cedzakowa. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię gotuję je jeszcze przez 5 minut.

Porady

Pyzy podajemy z podsmażoną cebulką, (jeśli ktoś nie lubi podsmażanej cebulki polecam masło) do smaku mozna użyć soli i pieprzu bardzo dobrze też smakują z ogórkiem kiszonym :) Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować