Torcik bez pieczenia, wypełniony owocami sezonowymi.;) Ciasto można robić w formie tortu , ale także w normalnej postaci. Na zdjęciach przedstawiam 3 rodzaje dekoracji owocami.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g ciastek Oreo (równie dobrze można użyć ciastka Neo dostępne w Lidlu)
70 g masła
500 g mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g śmietany kremówki
owoce sezonowe np. borówki, maliny, truskawki
śmietan fix
Pysznie słodko-owocowy torcik oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka oreo "obrać", środek wyciągnąć, dać do miski. Zmiksować środki z oreo, dodać 2 łyżki stopionego, letniego masła, wciąż ubijając dodać mascarpone, cukier i śmietanę. Na końcu dodać śmietan fix w takiej ilości aby masa śmietanowa była zbita. Rozkruszyć ciasteczka oreo, podzielić na pół. Do jednej części dodać 50 g roztopionego masła, wymieszać wyłożyć na blaszkę. Ubitą masę wylać na ten spód i wyrównać łyżką po całości. Górę posypać pozostałymi ciasteczkami. Na wierzch udekorować owocami według własnego pomysłu.
Schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Komentarze