Torcik malinowe oreo

4.88 (198 ocen)

Co do smaku torcika, napisze tak- „Przerósł on moje oczekiwania” :). Smakuje rewelacyjnie, nic dodać , nic ująć. Orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka idealnie komponuje się z słodkim spodem i delikatnym serkiem z oreo.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Spód:
    • 250 gram ciastek oreo,
    • 70 gram miękkiego masła
    Serniczek z oreo:
    • 500 ml śmietanki 30%,
    • 500 gram sera białego z wiaderka,
    • 7 łyżeczek żelatyny,
    • Około 20 sztuk ciasteczek oreo,
    • Ok 2 łyżki cukru pudru do smaku
    Malinowa galaretka:
    • 800 gram malin,
    • 2 galaretki malinowe,
    • 1 łyżeczka żelatyny
    Dekoracja:
    • Kilka świeżych malin,
    • 3-4 ciasteczka oreo.
Wystaw ocenę:

4.88 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Torcik malinowe oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed miksowaniem 1. SPÓD: Ciastka umieszczamy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło. Tak przygotowane składniki miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.
  • wyłożony spód 2. Ciasteczkową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy, wykonując delikatnie wyższe brzegi. Całość wkładamy do chłodu by, masa zastygła.
  • pokrojone ciastka 3. SERNICZEK Z OREO:Ciasteczka przekrawamy na 2-4 części.
  • wyłożony sernik 4. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodziny do smaku i dodajemy ser . Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Ponownie całość miksujemy. Do gotowej masy dodajemy ciasteczka. Łączymy je ze śmietanką za pomocą łyżki.
    Całość wykładamy na „oreowy” spód. Torcik ponownie wkładamy do lodówki, aby zastygł
  • miksowanie malin 5. MALINOWA GALARETKA: Maliny miksujemy. Z podanej ilości wychodzi około ¾ litra musu. Owocowy mus dopełniamy przegotowaną wodą, tak by w sumie otrzymać 1 litr „malinowego płynu”.
  • wylanie galaretki 6. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewany. Do ciepłego musu dodajemy żelatynę oraz galaretkę. Po rozpuszczeniu dodanych składników owoce zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Zimną masę wykładamy na wierzch naszego torcika, po czym ponownie umieszczamy go w chłodzie, by malinowa galaretka zastygła.
    WYKOŃCZENIE: Torcik przed podaniem dekorujemy dowolnie malinami i ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Oreo Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować