Bardzo smaczne połączenie czekolady, zmielonych orzechów oraz migdałów, babka długo utrzymuje świeżość.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
6 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g gorzkiej czekolady
200 g zmielonych migdałów
200 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
80 ml śmietany kremówki 30%
80 g posiekanej gorzkiej czekolady
Zwyczajna babka w niezwyczajnej odsłonie czekoladowo- orzechowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej i odłożyć do wystudzenia,
W misce umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania puszystej masy. Dodawać stopniowo jajka, ucierając do całkowitego połączenia się składników (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać wanilię i utrzeć ponownie. Dodać płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Wsypać zmielone migdały i orzechy włoskie, następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Polewa:
Kiedy babka wystygnie można przystąpić do wykonania polewy. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać gorzką czekoladę i energicznie wymieszać do uzyskania sosu czekoladowego. Tak powstałą polewę rozprowadzić po babce. Dodatkowo można posypać kolorową posypka w ram,ach dekoracji jak na załączonym zdjęciu.
Porady
Z racji tego, że nie posiadam formy o pojemności 2,1 l masę na babkę rozlałam do dwóch mniejszych foremek.
Komentarze