Sernik jest mokry i puszysty.Szybki w wykonaniu.Idealny do kawki.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1kg dobrego zmielonego twarogu
7 dużych jajek
1szklanka cukru
200 g masła lub dobrej margaryny
1 i 1/2 szklanki mleka
3 dobre budynie waniliowe bez cukru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Herbatniki jasne lub czekoladowe na spód
Na polewę :
Mleczna czekolada, łyżka mleka, łyżeczka masła lub margaryny
Puszysty sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy masło lub margarynę,mleko i dobrze miksujemy.Do tego dodajemy twaróg i ucieramy.Dodajemy budyń.
Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy herbatniki.Wylewamy na nie masę.
Pieczemy ok godziny w 170 st C przez godzinę.
Studzimy w uchylonym piekarniku
Czekoladę kruszymy do rondelka,dodajemy mleko i tłuszcz i roztapiamy cały czas mieszając
Smarujemy nią wystudzony sernik
Komentarze