Puszysty sernik z mlekiem

4 (6 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest mokry i puszysty.Szybki w wykonaniu.Idealny do kawki.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg dobrego zmielonego twarogu
    7 dużych jajek
    1szklanka cukru
    200 g masła lub dobrej margaryny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    3 dobre budynie waniliowe bez cukru
    Łyżka mąki ziemniaczanej
    Herbatniki jasne lub czekoladowe na spód
    Na polewę :
    Mleczna czekolada, łyżka mleka, łyżeczka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik z rosą

Puszysty sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
    Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy masło lub margarynę,mleko i dobrze miksujemy.Do tego dodajemy twaróg i ucieramy.Dodajemy budyń.
    Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Na spód wykładamy herbatniki.Wylewamy na nie masę.
    Pieczemy ok godziny w 170 st C przez godzinę.
    Studzimy w uchylonym piekarniku

    Czekoladę kruszymy do rondelka,dodajemy mleko i tłuszcz i roztapiamy cały czas mieszając
    Smarujemy nią wystudzony sernik

Porady

Blaszka ok 25/30 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować