Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy

4.45 (188 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

    SPÓD

    -1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 jajka
    -łyżeczka cukru waniliowego
    -0,5 szkl cukru pudru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki śmietany 18%
    -120g masła lub margaryny

    MASA SEROWA

    -1 kg sera wiaderkowego
    -1 szklanka cukru
    -6 jajek
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
    -3\4 szklanki oleju
    -1 cukier waniliowy
    -250ml zimnego mleka
    -1,5 szklanki mleka w proszku pełnego

    LUKIER

    -sok z cytryny
    -cukier puder

    DODATKOWO

    -płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.45 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
    Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto.
    Wałkujemy i dajemy do blaszki.
    Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
    Wyciągamy z piekarnika.
  • masa serowa 2. MASA SEROWA
    Do miski dajemy ser, żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca. Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.

    Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
    Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być .
    Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 3. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
    Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

    W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować