Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i dajemy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
Wyciągamy z piekarnika.
2.MASA SEROWA
Do miski dajemy ser, żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca. Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być .
Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
3.Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.
Komentarze