Puszyste rybne kuleczki

3 (2 ocen)

  • 25 min

Smażoną rybę w piątkowy obiad zastąp pysznymi rybnymi klopsikami :) Są puszyste, mięciutkie i lekkie dla żołądka, z pewnością pokochają je najmłodsi. Podawaj je z ulubioną surówką.

  • 25 min

Składniki:

  • • 500g filetów z białej ryby np. dorsza, mintaja, pangi,
    • 1 duże jajko,
    • 2-3 łyżki bułki tartej,
    • ½ pęczka koperku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • DODATKOWO:
    • ½ szklanki mąki do panierowania,
    • ½ szklanki bułki tartej do panierowania,
    • 2 jajka +1 łyżka mleka,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Puszyste rybne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste rybne kuleczki 1. Rybę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  • Puszyste rybne kuleczki 2. W misce umieszczamy zmieloną rybę, bułkę tartą, posiekany drobno koperek, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy aż do połączenia.
    W rondelku rozgrzewamy olej.
  • Puszyste rybne kuleczki 3. Z masy rybnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki. Rybne kuleczki obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku z mlekiem i kolejno w bułce tartej.
  • Puszyste rybne kuleczki 4. Klopsiki smażymy na złoty kolor z każdej strony w rozgrzanym oleju. Należy uważać, aby za mocno nie rozgrzać oleju, bo klopsiki nie dojdą w środku. Olej nie może być też za słabo rozgrzany, bo klopsiki będą chłonęły tłuszcz.
    Klopsiki podajemy z frytkami, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką bądź sosem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować