Smażoną rybę w piątkowy obiad zastąp pysznymi rybnymi klopsikami :) Są puszyste, mięciutkie i lekkie dla żołądka, z pewnością pokochają je najmłodsi. Podawaj je z ulubioną surówką.
25 min
Składniki:
• 500g filetów z białej ryby np. dorsza, mintaja, pangi,
• 1 duże jajko,
• 2-3 łyżki bułki tartej,
• ½ pęczka koperku,
• Sól,
• Pieprz,
• DODATKOWO:
• ½ szklanki mąki do panierowania,
• ½ szklanki bułki tartej do panierowania,
• 2 jajka +1 łyżka mleka,
• Olej do smażenia,
Puszyste rybne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
2.W misce umieszczamy zmieloną rybę, bułkę tartą, posiekany drobno koperek, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy aż do połączenia.
W rondelku rozgrzewamy olej.
3.Z masy rybnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki. Rybne kuleczki obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku z mlekiem i kolejno w bułce tartej.
4.Klopsiki smażymy na złoty kolor z każdej strony w rozgrzanym oleju. Należy uważać, aby za mocno nie rozgrzać oleju, bo klopsiki nie dojdą w środku. Olej nie może być też za słabo rozgrzany, bo klopsiki będą chłonęły tłuszcz.
Klopsiki podajemy z frytkami, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką bądź sosem.
Życzę smacznego!
Komentarze