Kotleciki rybne to świetne danie dla dzieci bo można w nich z łatwością przemycić warzywne dodatki. Możemy je przygotować zarówno z surowej ryby jak i z smażonych ryb, które np. zostały nam po wigilii.
20 min
Składniki:
300g mięsa z ryby
jajko
½ pora (biała i zielona część)
bułka tarta
sól, czarny pieprz, bazylia, tymianek, cząber
masło klarowane do smażenia
Pulpeciki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z ryby rozdrabniamy na małe kawałki i usuwamy ości. Por myjemy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim por do zeszklenia. Łączymy mięso z ryby z porem i jajkiem. Dodajemy bułkę tarta do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, bazylią, tymiankiem i cząbrem.
2.Jeżeli klopsiki będziemy serwować dziecięcym niejadkom (jak ja) warto całość zmiksować. Czego oczy nie widzą, buzia zje ;)
3. Formujemy spłaszczone kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
4.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki na złoto z obu stron. Serwujemy z ziemniakami lub frytkami i ulubiona surówką.
Komentarze