Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak to ostatnio zostało mi napisane - Coś dobrego, coś słodkiego.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko wiejskie
    1 szklanka cukru
    2 łyżki dżemu - u mnie z czarnej porzeczki
    1 szklanka oleju
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
    Dodatkowo :
    4-5 łodyg rabarbaru
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm . x 30 cm
    Lukier :
    sok z 1/2 cytryny
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    2-3 krople zielonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste ciasto kakaowe z rabarbarem i lukrem 1. Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję do połączenia składników. Pół ciasta wylewam do formy, układam oczyszczony i pokrojony w paski rabarbar, zalewam pozostałym ciastem. Ciasto piekę ok . godziny w temperaturze 180 stopni. Cukier puder, sok z cytryny i barwnik ucieram , jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem, pozostawiam do wystudzenia.

Porady

Ciasto doskonale nadaje się na pikniki. Często też , taki kawałek ciasta z kawą inką to moje śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować