Puszyste ciasto z rabarbarem

4.5 (164 ocen)

Puszyste i mięciutkie ciasto z rabarbarem. Pasują do niego wszystkie owoce a i z samym cukrem pudrem też będzie dobre

Składniki:

  • 4 jajka
    0,75 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i pokroić w kawałki.
    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Powoli wsypywać cukier cały czas miksując.

    Gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując.

    Następnie wlewać cienkim strumyczkiem olej, cały czas miksując.

    Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem.

    Na wierzchu rozsypać równo rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować