Puszysta malinowa pianka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, mocno owocowy i puszysty krem, świetny jako samodzielny deser, sprawdzi się też świetnie jako krem do przełożenia ciasta.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 litra malin świeżych lub mrożonych
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery z owocami

Puszysta malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny miksujemy lub przecieramy przez sito.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
  • 3. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, ciągle ucierając dodajemy po trochu zmiksowane maliny.
  • 4. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ostrożnie do utartej masy. Rozkładamy na miseczki, odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia w lodówce.

Porady

Jeżeli maliny przetrzesz przez sito, pozbawiając je pestek, deser będzie idealnie gładki i słodszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować