Malinowa pianka z borówkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie, lekkie ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach posmarowanych kwaskowym dżemem porzeczkowym i leciuteńką pianką na bazie mleka zagęszczonego z dodatkiem świeżych malin i borówek!

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 podłużnych biszkoptów,

    8 łyżeczek dżemu porzeczkowego,

    2 galaretki malinowe,

    500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego w kartoniku,

    200 g malin,

    180 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta bez pieczenia

Malinowa pianka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozrabiamy w 450 ml wody. Studzimy - musi być zimna, ale nie może się zacząć ścinać.

    Dobrze schłodzone mleko ubijamy na wysokich obrotach w wysokiej misce, przez około 5 minut, następnie strumieniem cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy galaretkę, a
    następnie owoce - delikatnie mieszamy. Kilka owoców zostawiamy na wierzch.

    Na spód formy wykładamy biszkopty, smarujemy dżemem, wykładamy masę oraz kilka owoców na wierzch.

    Wkładamy do lodówki na całą noc.

    Aby ciasto łatwiej wyjąć z formy, można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą i wtedy wyjmiemy ciasto w całości z formy.

    Podajemy schłodzone zaraz po wyjęciu z lodówki.

Porady

Z masy piankowej wyszła długa forma (ok 12 x 40 cm) oraz trzy pucharki o pojemności około 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Borówki amerykańskie Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować