Pulpety z marchewką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkostrawne danie dla małych i dużych

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (najlepiej indycze): 0.5 kilograma
    - jajo: 1 sztuka
    - marchew duża: 1 sztuka
    - maly słoik koncentratu pomidorowego: 1 sztuka
    - zioła posiekane (koperek, pietruszka, szczypiorek): 3 łyżki
    - kostka rosolowa: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - bułka tarta około: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mięso, jajo, sól, pieprz, zioła i tartą bułkę (tyle żeby wyszła masa jak na mielone). Wyrobić wszystko na gładką masę, formować pulpety. Zagotować 1 litr wody z dodatkiem kostki rosołowej, odrobinę posolić. Do wrzacego płynu wkładać pulpety i gotowac ok. 20-30 minut od chwili wypłynięcia. Ugotowane pulpety wyjać. Odmierzyć 1/2 litra wody w której się gotowały, dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. W razie potrzeby sos można zageścic 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez laktozy Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować