Pulpety z szynki wieprzowej w sosie z marchewką

4.57 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do przygotowania , a za razem bardzo smaczne danie . Doskonałe na obiad czy wczesną kolację w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus by często je robić , tym bardziej , że w oka mgnieniu znika z talerzy :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
    3 łyżki bułki tartej
    2 jajka - u nie wiejskie
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    2 średnie marchewki
    1 spora cebula
    1 litr gorącej wody
    3 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki wody zimniej
    1/2 szklanki śmietany - u mnie 15% ukwaszona
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 szczypty wędzonej papryki mielonej
    2 szczypty przyprawy harissa
    zielenina do posypania - u mnie posiekany lubczyk
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety z szynki wieprzowej w sosie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z szynki wieprzowej w sosie z marchewką 1. Warzywa obieram , marchewkę kroję w plasterki , a cebulę w pół plasterki . Cebulę lekko solę , szklę na maśle , dodaję marchewkę , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , paprykę wędzoną , harissę , podlewam wodą , chwilę gotuję .
  • Pulpety z szynki wieprzowej w sosie z marchewką 2. Do mięsa dodaję czosnek , bułkę tartą , jajka , doprawiam przyprawą do mięs , czubrycą , solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę .
  • Pulpety z szynki wieprzowej w sosie z marchewką 3. Na przygotowany wrzątek z marchewką i cebulką wkładam kulki uformowane maczanymi w wodzie dłońmi , doprowadzam do zagotowania i na małym płomieniu gotuję około 15 minut . Do zimniej wody dodaję mąkę ziemniaczaną , mieszam , wlewam do pulpetów , mieszam , dodaję śmietanę , mieszam , doprowadzam do zagotowania . Całość próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem . Przed podaniem posypuję posiekaną zieleniną :)

Porady

Do przygotowania pulpetów możemy użyć innego mięsa np . drobiowego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować