Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

4.92 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

..czyli gołąbki bez zawijania

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg białej kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 średnie cebule
    1 szkl. grysiku (kasza manna)
    1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
    2 jajka
    sól i pieprz
    olej

    Sos:
    200 g przecieru pomidorowego
    3 szkl. wody
    1 szkl. mleka lub śmietanki 18%
    przyprawy wg uznania:
    sól, pieprz, cukier
    przyprawa warzywna do potraw
    lub przyprawa do zup (maggi)
    bazylia lub inne ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.92 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Gołąbki

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę i cebulę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 2 godz. (kapusta musi puścić sok). Następnie odcisnąć nadmiar soku z kapusty, dodać mięso mielone, grysik, jajka, doprawić do smaku przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę i uformować pulpety (dłonie można zmoczyć w zimnej wodzie, łatwiej będzie formować pulpety).
    Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przygotować sos: przecier wymieszać z wodą, doprawić przyprawami do smaku. Pulpety przełożyć do garnka, polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 45-60 min. Pod koniec gotowania dodać mleko lub śmietankę. Podawać na gorąco z ryżem.
    Smacznego!

Porady

Z podanych składników wychodzi ok. 30 pulpetów o śr. 5 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza manna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować