Pulpety w sosie pomidorowym

4.91 (204 ocen)

  • 30 min

To są jedne z najlepszych pulpetów. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka)
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól
    pieprz

    sos:

    500 ml przecieru z pomidorów (lub passaty pomidorowej)
    2 łyżki oleju
    1 cebula drobno posiekana
    1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
    1 szkl. bulionu z warzyw lub z kurczaka
Wystaw ocenę:

4.91 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety w sosie pomidorowym 1. Sos:
    Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę zeszklić na oleju na patelni z przykrywką lub w garnku, w którym będziemy gotować pulpety. Do cebuli wlać przecier pomidorowy, bulion, wsypać paprykę i gotować 5 minut bez przykrycia. Jeśli trzeba to dosolić. W międzyczasie przygotować pulpety.

    Pulpety:
    Mięso mielone połączyć z resztą składników i ręką wymieszać żeby się składniki dobrze połączyły. Maczając palce w miseczce z zimną wodą formować nieduże kulki. Włożyć je do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.
    Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować