Pulpety w sosie pomidorowym

4.54 (13 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To takie oszukane gołąbki tylko bez kapusty. Delikatne i bardzo soczyste.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    100 g ryżu białego
    1 duża cebula
    1-2 łyżki oleju
    1-2 ząbki czosnku
    łyżka koperku
    3 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    sól,pieprz
    sos:
    1 litr bulion
    3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
    150 ml słodkiej śmietanki 30%
    sól,pieprz
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    dodatkowo:
    mąka do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.54 (13 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
    W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, kaszą manną, podsmażoną cebulą, koperkiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy. Z masy formujemy owalne pulpeciki, obtaczamy je w mące. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę oraz przyprawy, zagotowujemy i zmniejszamy palnik. Pulpeciki przekładamy do sosu, dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować