Pulpety w sosie pomidorowym

4.49 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Smakują zarówno dobrze z ziemniakami jak też z makaronem. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pulpety
    25 dag. mięsa mielonego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 mała cebula
    1 łyżka oleju
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    Składniki na sos
    1/2 litra wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki soli czosnkowej
    1/2 szklanki wody
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Pulpety Jajko

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety w sosie pomidorowym 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpety. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. smażymy na rozgrzanym oleju i przestudzoną dodajemy do masy mięsnej, formujemy pulpety.
    Do gotującej się wody w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, wkładamy pulpety, gotujemy około 30 - 40 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pulpetów ). W międzyczasie mieszamy mąkę z wodą.
    Sos uzupełniamy do 2 szklanek płynu, dodajemy przyprawy i wlewamy wodę z mąką, gotujemy przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować