Pulpety w sosie pomidorowym

5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo popularne danie jakim są pulpety.




Każdy ma jakiś swój pomysł na wykonanie pulpetów.
Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki
    mąka do obtoczenia pulpetów
    400 ml passaty pomidorowej
    1 jajko
    ok. 2 łyżek bułki tartej
    sól, pieprz czarny i ziołowy
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.
    Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.
    Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki.
    Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce).
    Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem.
    Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę.
    Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem

Porady

Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem. Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować