Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku. Pulpeciki są proste w przygotowaniu, ale doskonale sprawdzą się na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PULPETY
    - 400 g polędwiczek z indyka
    - 100 g pieczarek
    - 1 cebula biała
    - 1 jajko
    - 1 kajzerka
    - majeranek
    - oregano
    - czosnek suszony
    - sól i pieprz do smaku
    DODATKI
    - 1 litr bulionu
    - 2 łyżki masła klarowanego
    - 1/3 szklanki mleka
    - 3 łyżki mąki

    SOS PIECZARKOWY
    - 150 g mini pieczarek
    - 0,5 cebuli
    - 120 g śmietany
    - 120 g serka mascarpone
    - 1 szklanka bulionu
    - gałka muszkatołowa
    - sól i pieprz do smaku
    - 1,5 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!

Porady

Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować