Pulpety w sosie koperkowo-szczypiorkowym

0 (0 ocen)

Bardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom!

Składniki:

  • Pulpeciki:
    250 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka kopru
    1 łyżka szczypiorku
    Sól
    Pieprz

    Sos:
    400 ml wody
    1 łyżka Vegety lub Kucharka
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    Liście natki pietruszki, pora i selera
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka koperku
    1 łyżka szczypiorku
    Liść lubczyku (suszony)
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety w sosie koperkowo-szczypiorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około 15 minut). Z garnka wyjmujemy zieleninę i pulpeciki. Przygotowujemy sos. Do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Mieszamy go z mąką i śmietaną. Wlewamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Dokładamy szczypior i koper. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Do garnka przekładamy mięso i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować