Jabłkowe krążki z sosem miętowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mniam

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    2 jajka
    1 łyżka śmietany
    1/3 szklanki mleka
    szklanka mąki
    szczypta sody
    sól, cukier, cynamon
    olek do smażenia
    200g jogurtu naturalnego
    skórka z połowy cytryny
    cukier puder
    kilka listków mięty

Jabłkowe krążki z sosem miętowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w poprzek na plastry ok 1 cm grubości, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem i cukrem (według uznania)
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z łyżką cukru, dodać śmietanę, mleko i mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • 3. Jogurt wymieszać z otartą skórką cytryny i posiekaną miętą. Posłodzić cukrem pudrem.
  • 4. Krążki jabłka moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy