Pulpeciki w sosie serowym na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko bułkę tartą oraz sól i pieprz , wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy małe pulpeciki ( przed formowaniem każdego pulpecika maczamy ręce w wodzie) obtaczamy w mące , otrzepujemy z nadmiaru.
2.Gotujemy pulpeciki ok 5 min.
Odlewamy 1/2 wody z garnka , ( zostawiamy tyle by pulpeciki były tylko zakryte) dodajemy serki topione , posiekany koperek , sól i pieprz. Gotujemy do rozpuszczenia serków i odparowania odrobiny wody na małym ogniu.
3.Szparagi myjemy , odcinamy końce , gotujemy we wrzątku ok. 7 min ( do miękkości)
4.Na każdy talerz kładziemy kilka szparagów oraz pulpeciki polewając sosem, dekorujemy kiełkami brokuła.
Porady
Sos robiony na bazie wody z gotowania pulpecików nabiera fajnego mięsnego , delikatnego smaku.
Komentarze