Pulpeciki w sosie serowym na szparagach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne pulpeciki , delikatny sos serowy , delikatne szparagi.... jednym słowem delikatne i lekkie danie na letni obiadek :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 20 pulpecików ( po 5 na osobę) :
    450 g mięsa mielonego z indyka
    200 g serka topionego kremowego ( 2 bloczki po 100 g )
    szklanka bułki tartej
    jajko
    1/2 szklanki mąki
    1 pęczek koperku
    sól , pieprz
    opakowanie zielonych szparagów
    garść kiełków brokuła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Pulpeciki w sosie serowym na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko bułkę tartą oraz sól i pieprz , wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy małe pulpeciki ( przed formowaniem każdego pulpecika maczamy ręce w wodzie) obtaczamy w mące , otrzepujemy z nadmiaru.
  • pilpeciki w sosie 2. Gotujemy pulpeciki ok 5 min.
    Odlewamy 1/2 wody z garnka , ( zostawiamy tyle by pulpeciki były tylko zakryte) dodajemy serki topione , posiekany koperek , sól i pieprz. Gotujemy do rozpuszczenia serków i odparowania odrobiny wody na małym ogniu.
  • szparagi 3. Szparagi myjemy , odcinamy końce , gotujemy we wrzątku ok. 7 min ( do miękkości)
  • pulpeciki w sosie 4. Na każdy talerz kładziemy kilka szparagów oraz pulpeciki polewając sosem, dekorujemy kiełkami brokuła.

Porady

Sos robiony na bazie wody z gotowania pulpecików nabiera fajnego mięsnego , delikatnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować