Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym

4.5 (172 ocen)

Od kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    250 g szpinaku (mrożonego)
    1 łyżka masła
    3 ząbki czosnku
    2 szklanki wody
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka Vegety
    150 g śmietany 18%
    3 łyżki koperku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować