Pulpeciki drobiowe z tarta marchewką w sosie śmietanowym z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję bardzo drobno. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach. Połowę dodaje do pulpetów, a resztę do sosu.
Do mięsa daję z cebulą, jajko, startą marchewkę, przyprawy, namoczoną w mleku bułką i wszystko dokładnie mieszam. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wyrobiona. Masę mięsną mieszam przynajmniej 2-3 minuty, aż będzie idealnie jednolita. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować okrągłego pulpeta, który zachowa kształt. Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą (nie ma jej w składnikach bo nie miałam jeszcze potrzeby, by ją dodawać do masy). Z masy formuje pulpety i obsmażam z obu stron na lekko rumiano.
Pulpety wrzucam do gotującego się bulionu, dodaje marchewkę i gotuję na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie odlewam ok. 100 ml wywaru (do małej miseczki), dodaję obie mąki oraz łyżkę śmietany i dokładnie mieszam, aby nie było grudek, wlewam do pulpetów. Jeśli jest potrzeba to doprawiam i gotuję jeszcze około 10 min. Przed podaniem podaję posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Komentarze