Pulpeciki drobiowe z tarta marchewką w sosie śmietanowym z pietruszką

4.88 (24 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pyszne, delikatne i wykonane z prostych składników, a efekt naprawdę znakomity.
Relacyjnie komponują się z ryżem, ziemniakami czy makaronem.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 400 g mięsa mielonego,
    • 1 mała cebula,
    • 1 średnia marchewki,
    • 1 czerstwa bułka,
    • 1 jajko,
    • trochę mleko do namoczenia bułki,
    • po ½ łyżeczki soli, papryki słodkiej, curry i kurkumy,
    • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
    • ok. 1l bulionu ( drobiowy, warzywny lub rosół z wcześniejszego obiadu),
    • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej),
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

4.88 (24 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpeciki drobiowe z tarta marchewką w sosie śmietanowym z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję bardzo drobno. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach. Połowę dodaje do pulpetów, a resztę do sosu.
    Do mięsa daję z cebulą, jajko, startą marchewkę, przyprawy, namoczoną w mleku bułką i wszystko dokładnie mieszam. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wyrobiona. Masę mięsną mieszam przynajmniej 2-3 minuty, aż będzie idealnie jednolita. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować okrągłego pulpeta, który zachowa kształt. Jeśli masa jest za rzadka można dodać bułkę tartą (nie ma jej w składnikach bo nie miałam jeszcze potrzeby, by ją dodawać do masy). Z masy formuje pulpety i obsmażam z obu stron na lekko rumiano.
    Pulpety wrzucam do gotującego się bulionu, dodaje marchewkę i gotuję na małej mocy palnika przez około 20 minut. Po tym czasie odlewam ok. 100 ml wywaru (do małej miseczki), dodaję obie mąki oraz łyżkę śmietany i dokładnie mieszam, aby nie było grudek, wlewam do pulpetów. Jeśli jest potrzeba to doprawiam i gotuję jeszcze około 10 min. Przed podaniem podaję posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować