Pulled chicken

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.

Był już przepis na „szarpaną” wieprzowinę, dziś przyszła pora na pulled chicken! Mięciutkie, soczyste kawałki kurczaka, które rozpływają się w ustach i delikatny pomidorowy sos – rewelacja! Taki kurczaczek jest pyszny i dietetyczny.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 puszki krojonych pomidorów
    ◦1-2 cebule
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦2 łyżki bazylii
    ◦1 łyżka oregano
    ◦1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
    ◦1 łyżka brązowego cukru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki oleju sezamowego
    ◦1 ½ kg piersi z kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulled chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

    Mięso z kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do pomidorowego sosu, tak aby sos zakrywał mięso.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 5-6 godzin.

    Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na jakieś 30 minut.

    Pierś z kurczaka dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwóch widelców.

    Taki kurczak pieczony w niskiej temperaturze rewelacyjnie smakuje jako dodatek do kanapek czy tostów lub jako danie obiadowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować