Chicken Korma

3.67 (3 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chicken Korma jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ), jogurt i spora ilość cebuli.

Chicken Korma jest niesamowicie aromatyczny, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze i dużej ilości cebuli.

Fantastyczny pomysł na obiad!

Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele indyjskiej kuchni będą zachwyceni!

Polecam!

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 duże porcje )

    * filet z kurczaka – ok. 400 g

    * mielone migdały – 1 łyżeczka

    * jogurt naturalny, gęsty – 100 ml

    * olej do smażenia – 150 ml

    * duża cebula – 2 szt

    * woda – ok. 250-350 ml

    PRZYPRAWY:

    * starty świeży imbir – 1 łyżeczka

    * czosnek – 2 ząbki

    * garam masala – 1 łyżeczka

    * chili – 1 łyżeczka

    * sól – 1 łyżeczka

    * czarnuszka – 1 łyżeczka

    * mielony kardamon – 1 łyżeczka

    * mielona kolendra – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Chicken korma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą, chili, solą, czarnuszką , kardamonem, kolendrą oraz migdałami.



    Dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy.

    Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.



    W garnku FLORINA rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.



    Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.



    Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20-25 minut.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.



    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem oraz odrobiną świeżej pietruszki lub kolendry.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować