Pulled pork cieszyło się ogromną popularnością, ma tylko jedną wadę minimum 5 godzin oczekiwania. Dlatego przygotowałam nieco szybszą, tańszą za to równie smaczną wersję z kurczakiem i oto przed Wami pulled chicken
Pulled chicken czyli wyczesany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki. Dodajemy pomidory w puszce i wszystkie przyprawy mieszamy. Opłukane i osuszone mięso przekładamy do zalewamy i marynujemy około godziny. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Do naczynia przekładamy kurczaka, zalewamy zalewą i szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pokrywką ( jeśli naczynie taką posiada). Mięso pieczemy 90 minut. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i za pomocą dwóch widelcy wyczesujemy mięso. Powstały w czasie pieczenia sos ( jeśli jest zbyt rzadki ) przekładamy na patelnie i mocno odparowujemy. Poszarpane mięso przekładamy do odparowanego sosu. Mięso serwujemy na obiad, ale świetnie sprawdza się na kanapkach ; )
Komentarze