Pulled chicken czyli wyczesany kurczak

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pulled pork cieszyło się ogromną popularnością, ma tylko jedną wadę minimum 5 godzin oczekiwania. Dlatego przygotowałam nieco szybszą, tańszą za to równie smaczną wersję z kurczakiem i oto przed Wami pulled chicken

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka
    Zalewa:
    1 czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 łyżeczka cuminu
    ½ łyżeczki ziaren kolendry
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka tabasco (można pominąć )
    1-1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulled chicken czyli wyczesany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki. Dodajemy pomidory w puszce i wszystkie przyprawy mieszamy. Opłukane i osuszone mięso przekładamy do zalewamy i marynujemy około godziny. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Do naczynia przekładamy kurczaka, zalewamy zalewą i szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pokrywką ( jeśli naczynie taką posiada). Mięso pieczemy 90 minut. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i za pomocą dwóch widelcy wyczesujemy mięso. Powstały w czasie pieczenia sos ( jeśli jest zbyt rzadki ) przekładamy na patelnie i mocno odparowujemy. Poszarpane mięso przekładamy do odparowanego sosu. Mięso serwujemy na obiad, ale świetnie sprawdza się na kanapkach ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować