Pudding z chałki z owocami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny pudding z owocami to świetny sposób na wykorzystanie chałki, upieczonej dzień wcześniej. Idealnie komponuje się z owocami.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 dużej chałki (może być czerstwa)
    2 średnie jajka
    100 ml śmietany 30 %
    250 ml mleka
    2 łyżki miodu
    4 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    1 szklanka płatków kukurydzianych Kakao i miód
    Dodatkowo:
    2 łyżki płatków kukurydzianych Kakao i miód
    10 truskawek
    3 morele
    garść czereśni
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Pudding Jajko Śniadanie

Pudding z chałki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Chałkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć w naczyniu, w taki sposób, aby kromki na siebie zachodziły. Jajka wymieszać trzepaczką ze śmietanką, mlekiem i miodem. Na chałkę wysypać płatki i zalać całość przygotowaną masą jajeczną. Odczekać chwilę, aby chałka i płatki wchłonęły płyn. Całość posypać 1 łyżką cukru, ułożyć pokrojone na cząstki owoce i posypać pozostałą łyżką cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Pudding serwować na ciepło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować