Pudding z drożdżówki lub chałki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Na pewnie zdarza Wam się upiec lub kupić jakieś ciasto drożdżowe lub chałkę, która później sobie leży i czerstwieje. Dlatego polecam przygotować zaprezentowany pudding, który pysznie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
    3 łyżki masła
    200 ml śmietanki 30-36%
    200 ml mleka
    3 jajka
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 garść żurawiny
    50 ml rumu (*)
    Dodatkowo:
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pudding z drożdżówki lub chałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn.
    Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.
    Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (**) w taki sposób, aby na siebie nachodziły oraz posypać żurawiną.
    Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.
    Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha.
    (Najlepiej kromki delikatnie docisnąć.)
    Po tym czasie wierzch posypać cukrem.
    Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu - przed podaniem odczekać 10 minut.

Porady

(*) Można też użyć innego alkoholu np. białego wina wytrawnego lub po prostu żurawiny nie moczyć - i tak będzie miękka. (**) Naczynie powinno mieć wymiary minimum 18 x 20 cm (tak jak te na zdjęciu) lub większe (robiłam również w 2 x większym). Wtedy kromki należy położyć na bardziej płasko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować