Ptysie piwowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku margarynę/masło rozpuścić, następnie wlać piwo, wsypać cukier i sól - zagotować. Garnek zdjąć z ognia, natychmiast wsypać mąkę ("na raz") i energicznie utrzeć drewnianą pałką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wystudzić. Następnie wbić jajka i całość zmiksować. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją, osączyć i dodać do ciasta - wymieszać.
2.Blachę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia (lekko natłuszczonym olejem). Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, wyłożyć na papier i wyprofilować zgrabnego ptysia (u mnie na blachę przypadło 12 sztuk).
3.Piec około 30 min (200 st. C).
Porady
Z podanej ilości składników otrzymałam 24 ptysie (2 blachy) - porcję ciasta na jednego ptysia stanowiła pełna łyżka stołowa.
Gotowe ptysie można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą kakaową lub polukrować.
Komentarze