Ptysie piwowara

0 (0 ocen)

Ptysie na piwie, których smak dopełnia cukier cynamonowy i rodzynki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    500 ml piwa jasnego
    125 g margaryny lub masła
    8 jajek
    20 g cukru cynamonowego
    szczypta soli

    300 g rodzynek
    woda do zalania rodzynek

    olej do posmarowania papieru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Piwa

Ptysie piwowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysie piwowara 1. W garnku margarynę/masło rozpuścić, następnie wlać piwo, wsypać cukier i sól - zagotować. Garnek zdjąć z ognia, natychmiast wsypać mąkę ("na raz") i energicznie utrzeć drewnianą pałką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wystudzić. Następnie wbić jajka i całość zmiksować. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją, osączyć i dodać do ciasta - wymieszać.
  • Ptysie piwowara 2. Blachę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia (lekko natłuszczonym olejem). Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, wyłożyć na papier i wyprofilować zgrabnego ptysia (u mnie na blachę przypadło 12 sztuk).
  • Ptysie piwowara 3. Piec około 30 min (200 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 24 ptysie (2 blachy) - porcję ciasta na jednego ptysia stanowiła pełna łyżka stołowa. Gotowe ptysie można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą kakaową lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować