klasyczne ptysie

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każdemu znane ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 12 dużych sztuk:
    na ciasto:
    szklanka wody
    szklanka mąki pszennej
    125 g masła
    4 jajka
    na nadzienie:

    600 ml śmietanki kremówki
    2 opakowania zagęstnika do śmietany
    4 łyżki cukru pudru + do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Klasyczne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić na połowę.
  • 2. Wystudzone ciastka przekroić na połowę.
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy i nadziać ciasta. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować