Ptasie mleczko babci Krysi.

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką ręczną, aż ręka bolała… Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec ptasie mleczko z truskawkami Babci Krysi, które jest proste i bardzo smaczne. Jedno jest pewne taki deser szybko znika!!!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt

    Blaszka 25×36 cm

    4 jajka
    ¾ szkl. mąki pszennej extra typ 400
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
    ¾ szkl. cukru
    1 szczypta soli

    Pianka truskawkowa

    530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    3 opakowania galaretki truskawkowej
    ½ kg świeżych truskawek

    Dodatkowo

    czekolada do potarcia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko babci krysi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
    Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia.
    Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika.
    Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.
    Galaretki rozpuść w 4 szkl. wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
    Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
    Dobrze schłodzone mleko ubij, aż zacznie gęstnieć.
    Wlej lekko tężejące galaretki i miksuj na najwyższych obrotach miksera.
    Na sam koniec dodaj truskawki, wymieszaj i szybko wylej na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać wierzch pianki.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce czekolada, ot cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi :-)
    Smacznego!!!

Porady

Przepis krok po kroku na YouTube => https://youtu.be/on3Zg_kH9y4 1 szkl. = 250 ml Mleczko musi być dobrze schłodzone, żeby szybko się ubiło, najlepiej jest je wrzucić do zamrażalnika na 20 – 30 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko skondensowane Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować