Ptasie mleczko babci Krysi.

wyświetlono: 328 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką ręczną, aż ręka bolała… Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec ptasie mleczko z truskawkami Babci Krysi, które jest proste i bardzo smaczne. Jedno jest pewne taki deser szybko znika!!!

opublikowany: 26.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt

    Blaszka 25×36 cm

    4 jajka
    ¾ szkl. mąki pszennej extra typ 400
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
    ¾ szkl. cukru
    1 szczypta soli

    Pianka truskawkowa

    530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    3 opakowania galaretki truskawkowej
    ½ kg świeżych truskawek

    Dodatkowo

    czekolada do potarcia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Ptasie mleczko babci krysi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
    Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia.
    Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika.
    Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.
    Galaretki rozpuść w 4 szkl. wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
    Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
    Dobrze schłodzone mleko ubij, aż zacznie gęstnieć.
    Wlej lekko tężejące galaretki i miksuj na najwyższych obrotach miksera.
    Na sam koniec dodaj truskawki, wymieszaj i szybko wylej na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać wierzch pianki.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce czekolada, ot cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi :-)
    Smacznego!!!

Porady

Przepis krok po kroku na YouTube => https://youtu.be/on3Zg_kH9y4 1 szkl. = 250 ml Mleczko musi być dobrze schłodzone, żeby szybko się ubiło, najlepiej jest je wrzucić do zamrażalnika na 20 – 30 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Tęczowe ptasie mleczko

Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników.

kategoria: Ciasta ciasta bez pieczenia ptasie mleczko pianka opublikowany: 28.07.2022 | wyświetlono: 470 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ania1408 Ania1408

Ptasie mleczko

Najpierw przygotowywała je moja mama, teraz przyszła kolej na mnie.

kategoria: ptasie mleczko Desery lody galaretki opublikowany: 16.07.2013 | wyświetlono: 22458 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ptasie mleczko

Pięknie wygląda na talerzyku a jeszcze lepiej smakuje. Lekkie, puszyste i owocowe ciasto bez pieczenia.

kategoria: ptasie mleczko Desery opublikowany: 19.10.2016 | wyświetlono: 1182 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE