Ptasie mleczko babci Krysi

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką, aż ręka bolała…postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec zwykły biszkopt,punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek, oczywiście mleko można użyć niesłodzone, ale wtedy trzeba dodać cukru pudru do smaku. Pamiętacie również tak jak ja to ciasto z dzieciństwa, a może macie inne wspomnienia, podzielcie się w komentarzach, będzie mi bardzo miło.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    Blaszka 25×36 cm

    4 jajka L
    3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru
    szczypta soli

    Pianka:

    530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    3 galaretki truskawkowe
    pół kg świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ptasie mleczko babci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt. 1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
  • Truskawki. 2. Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzątku ( szkl. = 250 ml ) i odstawić do ostygnięcia.
    Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ptasie mleczko. 3. Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce gorzką czekolada, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi :-)

Porady

Ptasie mleczko można również przygotować bez pieczenia, na biszkoptach lub herbatnikach, taka pianka smakuje równie dobrze w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować