Ptasie mleczko babci Krysi

  • wyświetlono: 805 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką, aż ręka bolała…postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec zwykły biszkopt,punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek, oczywiście mleko można użyć niesłodzone, ale wtedy trzeba dodać cukru pudru do smaku. Pamiętacie również tak jak ja to ciasto z dzieciństwa, a może macie inne wspomnienia, podzielcie się w komentarzach, będzie mi bardzo miło.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:

Blaszka 25×36 cm

4 jajka L
3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
szczypta soli

Pianka:

530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
3 galaretki truskawkowe
pół kg świeżych truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Ptasie mleczko babci Krysi

  • Biszkopt.1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
  • Truskawki.2. Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzątku ( szkl. = 250 ml ) i odstawić do ostygnięcia.
    Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ptasie mleczko.3. Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce gorzką czekolada, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi :-)

Porady

Ptasie mleczko można również przygotować bez pieczenia, na biszkoptach lub herbatnikach, taka pianka smakuje równie dobrze w pucharkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życieCiastoTruskawkiDeserdla dziecipiankagalaretkiszkoła babcikuchnia polskaptasie mleczkociasto sezonowemleczko zagęszczone

Komentarze

Podobne przepisy

Ptasie Mleczko ze śmietany 30%

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Ptasie Mleczko ze śmietany 30%

Uwielbiam wszystkie placuszki które...

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Agnieszka021546

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

PYSZNE CIASTO KTÓREGO SMAK PRZYPOMINA...

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Pyszne i puszyste ptasie mleczko,...

Pieczone ptasie mleczko

Dodane przez: ewaeu

Pieczone cytrynowe ptasie mleczko

Serniczek o smaku cytrynowym zawsze...

Dodane przez: kawusiaaa

Ptasie mleczko

Szybkie i proste w przygotowaniu...

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Dodane przez: dagita

"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Bardzo lekkie ciacho.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE