Pszenny chlebek tostowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ze względu na dzieci które domagały się tostów wyszperałem w necie przepis na taki oto chlebek, trochę go jednak zmodyfikowalam. Dzieci były bardzo zadowolone więc widać przepis godny polecenia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    2 dag świeżych drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    200 ml ciepłej wody
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju

    1 jajko + 1 łyżka mleka

    Foremka: keksowka
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb tostowy

Pszenny chlebek tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Do ciepłego mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu az zaczyn podwoi objętość.
  • 2. Do zaczynu powoli dodawać resztę sjladnikow i dokładnie wyrabiać ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję luźną i może przywierać do ścianek naczynia ale tak właśnie powinno być. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką. Po ok. 1 godziny ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Przed pieczeniem chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczenie ok. 1 godz w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować