Ze względu na dzieci które domagały się tostów wyszperałem w necie przepis na taki oto chlebek, trochę go jednak zmodyfikowalam. Dzieci były bardzo zadowolone więc widać przepis godny polecenia.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Pszenny chlebek tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Do ciepłego mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu az zaczyn podwoi objętość.
2.Do zaczynu powoli dodawać resztę sjladnikow i dokładnie wyrabiać ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję luźną i może przywierać do ścianek naczynia ale tak właśnie powinno być. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką. Po ok. 1 godziny ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
3.Przed pieczeniem chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczenie ok. 1 godz w temp 180 stopni.
Komentarze