Grillowany pstrąg łososiowy z ziołami i pieprzem cayenne

5 (163 ocen)

  • 50 min

Wspaniała, delikatna i rozpływająca się w ustach grillowana ryba to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Pieprz cayenne nadaje pikanterii, a smak ryby podkreślają zioła. Tak przygotowany pstrąg łososiowy najlepiej smakuje z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką.

  • 50 min

Składniki:

  • -70 dag filetu z pstrąga łososiowego ze skórą
    -sól
    -odrobina oleju
    -sok z cytryny

    Marynata:
    -1 płaska łyżeczka chilli pieprz cayenne
    -3 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
    -szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
    -5-6 łyżeczek oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba Grill

Grillowany pstrąg łososiowy z ziołami i pieprzem cayenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w miseczce. Pstrąga myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na kawałki.
  • 2 2. Rybę układamy w misce i smarujemy marynatą. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie patelnię grillową (zimną) smarujemy bardzo małą ilością oleju (używamy do tego celu pędzelka). Rozgrzewamy patelnię na ogniu. Na rozgrzanej patelni układamy rybę skórą do dołu. Posypujemy solą. Grillujemy 5 minut. Po tym czasie rybę przewracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 3-4 minuty. Gotową rybę przekładamy na talerze, podajemy z ulubionymi dodatkami skropioną sokiem z cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować