śledzie z imbirem

4.45 (163 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

śledzie z tego przepisu są przepyszne, u mnie znikają zawsze jako pierwsze. Polecam Wam ten przepis

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów
    3 cebule obrane o drobno posiekane
    6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
    3 - 4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
    2 łyżki pasty pomidorowej
    0,5 szkl przecieru pomidorowego
    olej do smażenia,
    pełna garść rodzynek
    10 suszonych śliwek
    2 łyżki miodu
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    3 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sok wyciśnięty z z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
    1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śledzie pokroic na kawałki; takie na jeden kęs.
  • 2. Cebulę i czosnek posiekać , zeszklić na oleju z dodatkiem mielonego pieprzu. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i rodzynki. Dusić mieszając ok. 5 min. Następnie dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy oraz imbir. Mieszać i dusić na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (ma powstać dosyć gęsty sos).
    Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, miód i doprawić solą.
  • 3. Całość wymieszać i odstawić , by smaki się przegryzły.
  • 4. Gdy sos ostygnie dodać kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować