Śledzie z migdałami

  • wyświetlono: 5275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pyszne śledzie z migdałami, rodzynkami oraz cebulą, którą zajadam z chlebkiem.Ta potrawa pojawia się u nas na stole z okazji świąt i wielkich rodzinnych spotkań. Jest bardzo efektowna oraz smaczna.

  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki


- płaty śledziowe: 1 kilogram
- cebula: 4 sztuki
- cukier: 4 łyżki
- rodzynki: 1 opakowanie
- migdały: 1 opakowanie
- woda: 0.75 szklanki
- oliwa: 0.75 szklanki
- ocet: 0.75 szklanki
- listek laurowy: 1 sztuka
- pieprz w ziarenkach: 6 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie z migdałami

  • 1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
    Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
    Po tym czasie dodać rodzynki i migdały bez skóry- gotować kolejne 5 minut.
    Zalewę ostudzić.
    Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
    Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyśledzierodzynkiWigiliaboże narodzeniekuchnia polskawarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie z suszonymi pomidorami

Dodane przez: Cukiereczek

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z sosem układamy warstwowo...

Śledzie z marynowanymi śliwkami

Dodane przez: luna19

Śledzie z marynowanymi śliwkami

Śledzie nadają się na wigilię jak...

śledzie z pieczarkami

Dodane przez: rena123

Śledzie z pieczarkami

Rewelacyjna sałatka śledziowa z...

Śledzie w oleju z warzywami

Dodane przez: bogunia1503

ŚLEDZIE W OLEJU Z WARZYWAMI

Cała moja rodzina uwielbia śledzie....

śledzie z kawiorem

Dodane przez: dorota w

Śledzie z "kawiorem"

Przepyszne śledzie które wzbudzą...

Śledzie z suszonymi grzybami

Dodane przez: anita176

Śledzie z suszonymi grzybami

Pyszne połączenie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE