Przecier z pomidorów na zimę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przecier z pomidorów na zimę przygotowuję co roku, na przełomie sierpień - wrzesień. Taki przecier można pić, zawiera on dużo witamin. Można przygotować z niego zupę pomidorową, można również dodawać go do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Samo zdrowie! Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, polecam.

  • 1 godz. 59 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 kg pomidorów
    sól, pieprz
    cukier
    kwasek cytrynowy - ilość na czubku łyżeczki (około 1,25 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier z pomidorów na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować słoiki. Umyć w zmywarce albo wyparzyć w piekarniku. U mnie 10 słoików o pojemności 700 ml.

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę. Następnie pomidory przekręcić przez maszynkę, a następnie wlać je do garnka. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodać kwasek cytrynowy, który spowoduje, że pomidory nie stracą koloru. Przecier z pomidorów gotować około godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypalił. Woda z przecieru musi odparować. Jeśli będziecie przecier gotować dłużej, odparuje z niego więcej wody i przecier będzie bardziej gęsty.
  • 2. Przecier przestudzić, a potem wlać go do słoików i każdy dokładnie zakręcić. Przecier należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka umieścić pieluchę tetrową lub ułożyć stare nakrętki. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 20 minut, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory truskawkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować