Przecieru z takich prawdziwych pomidorów malinowych z kawałkami pomidorów chyba nie muszę rekomendować, każdy kto chociaż raz zrobił wie jaki ma smak, polecam tym co jeszcze nie robili :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na 5 słoików pojemności 350 ml :
1,5 kg pomidorów malinowych
sól do smaku
Przecier z pomidorów malinowych na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 pomidory odłożyć, przelać wrzątkiem i obrać ze skórki, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, posolić i wstawić do powolnego gotowania.
Gotować do momentu aż pomidory będą się rozpadać, wtedy przetrzeć przez durszlak.
Obrane pomidory pokroić w kostkę i dodać do przecieru, nałożyć do słoików, pasteryzować ok. 20 minut, po wyjęciu odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Na zimę jak znalazł :)
Komentarze