Przecier Pomidorowy

4.5 (167 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

doskonały do zup i sosów

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 25 słoiczków po przecierze pomidorowym:
    10 kg pomidorów typu Lima, bawole serce czy malinowe
    1 garść posiekanych listków świeżej bazylii, można też pominąć lub dodać suszoną.
    Sól do przetworów
    pieprz kolorowy z młynka
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pomidory zemleć w maszynce do mięsa i gotować w dużym rondlu przez około 4 godziny, co jakiś czas mieszać. Gdy nie mamy dużego rondla podzielić masę na 2 części i gotować w 2 rondlach.
    Dodać garść posiekanych liści świeżej bazylii. Po odpowiednim odparowaniu , przetrzeć przez gęste sito, doprawić solą, cukrem, pieprzem. Małe słoiki pasteryzujemy 10 minut a duże 20 minut.
    Zimą idealne na zupę pomidorową , do sosów, można też wykorzystać gdy pieczemy udka na ryżu.
    Przepis mam od Mariolki Karolczak
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować