Składniki na 25 słoiczków po przecierze pomidorowym:
10 kg pomidorów typu Lima, bawole serce czy malinowe
1 garść posiekanych listków świeżej bazylii, można też pominąć lub dodać suszoną.
Sól do przetworów
pieprz kolorowy z młynka
cukier
Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte pomidory zemleć w maszynce do mięsa i gotować w dużym rondlu przez około 4 godziny, co jakiś czas mieszać. Gdy nie mamy dużego rondla podzielić masę na 2 części i gotować w 2 rondlach.
Dodać garść posiekanych liści świeżej bazylii. Po odpowiednim odparowaniu , przetrzeć przez gęste sito, doprawić solą, cukrem, pieprzem. Małe słoiki pasteryzujemy 10 minut a duże 20 minut.
Zimą idealne na zupę pomidorową , do sosów, można też wykorzystać gdy pieczemy udka na ryżu.
Przepis mam od Mariolki Karolczak
Komentarze