Prosty tort śmietankowy z truskawkami

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najprostszy tort z bitą śmietaną i truskawkami na leciutkim jak chmurka jasnym biszkopcie. Truskawki ułożone w taki sposób- na bokach tortu wyglądają niecodziennie i nadają wypiekowi uroku. Serdecznie polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka rozmiar L
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    80 g mąki pszennej tortowej, przesianej

    Masa śmietankowa:
    350 g śmietanki kremówki 36%
    5 kopiastych łyżek cukru pudru
    150 g serka mascarpone
    150 g jogurtu greckiego
    1 łyżeczka żelatyny+ 30 ml zimnej wody

    Poncz:
    1/2 szkl wody z cukrem, cytryną i odrobiną aromatu waniliowego (lub dowolnie, np. alkohol)

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Prosty tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
    Masę przelać tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
    Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je wodą z cukrem, cytryną i aromatem lub jeśli wolicie- dowolnym alkoholem.
  • 2. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, po czym umieścić na kilka sekund w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    Serek mascarpone zmiksować krótko mikserem, a następnie połączyć z jogurtem greckim. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i mascarpone z jogurtem.
    Do letniej żelatyny dodać 1 łyżkę msy śmietankowej i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do kremu i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko gęstnieć, więc trzeba pracować z nim dosyć szybko.
  • 3. Pierwszy nasączony blat biszkoptu położyć na parterze i zapiąć w obręcz tortownicy, w której był pieczony. Wysmarować go niewielką ilością masy śmietankowej. Połówki truskawek poukładać dookoła biszkoptu przy obręczy rozcięciem na zewnątrz. Teraz pokryć truskawki i przestrzenie między nimi resztą masy (odstawiając ok. 3 łyżki na wierzch tortu), wyrównać i przykryć II nasączonym biszkoptem. Całość lekko docisnąć dłonią.
    Na górę tortu wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Tort udekorować dużą ilością truskawek- w całości, pokrojonymi w połówki lub kawałki, jak wolicie.
    Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, by masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować