Prosty tort śmietankowy z truskawkami

  • wyświetlono: 814 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Najprostszy tort z bitą śmietaną i truskawkami na leciutkim jak chmurka jasnym biszkopcie. Truskawki ułożone w taki sposób- na bokach tortu wyglądają niecodziennie i nadają wypiekowi uroku. Serdecznie polecam!

akrobatka22
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
3 jajka rozmiar L
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
80 g mąki pszennej tortowej, przesianej

Masa śmietankowa:
350 g śmietanki kremówki 36%
5 kopiastych łyżek cukru pudru
150 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka żelatyny+ 30 ml zimnej wody

Poncz:
1/2 szkl wody z cukrem, cytryną i odrobiną aromatu waniliowego (lub dowolnie, np. alkohol)

Dodatkowo:
500 g truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty tort śmietankowy z truskawkami

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
    Masę przelać tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
    Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je wodą z cukrem, cytryną i aromatem lub jeśli wolicie- dowolnym alkoholem.
  • 2. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, po czym umieścić na kilka sekund w mikrofalówce, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    Serek mascarpone zmiksować krótko mikserem, a następnie połączyć z jogurtem greckim. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i mascarpone z jogurtem.
    Do letniej żelatyny dodać 1 łyżkę msy śmietankowej i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do kremu i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko gęstnieć, więc trzeba pracować z nim dosyć szybko.
  • 3. Pierwszy nasączony blat biszkoptu położyć na parterze i zapiąć w obręcz tortownicy, w której był pieczony. Wysmarować go niewielką ilością masy śmietankowej. Połówki truskawek poukładać dookoła biszkoptu przy obręczy rozcięciem na zewnątrz. Teraz pokryć truskawki i przestrzenie między nimi resztą masy (odstawiając ok. 3 łyżki na wierzch tortu), wyrównać i przykryć II nasączonym biszkoptem. Całość lekko docisnąć dłonią.
    Na górę tortu wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Tort udekorować dużą ilością truskawek- w całości, pokrojonymi w połówki lub kawałki, jak wolicie.
    Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, by masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortTruskawkiprostyśmietankowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1iv16lv

Dodane przez: Bożena1960

Tort śmietankowo - czekoladowy z brzoskwiniami

Tort o smaku śmietany i czekolady...

tort szachownica

Dodane przez: agarybak76

Tort Szachownica z truskawkami

Wysoki, pyszny tort z truskawkami,...

Torcik serowo śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: bienpyt

Torcik serowo śmietankowy z truskawkami

Lekki, delikatny tort na zimno...

Tort polski z truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Tort polski z truskawkami

Ciasto jest bardzo efektowne. Słodycz...

Tort

Dodane przez: pysia9

Tort Śmietankowy

Przepis na ten smaczny tort dostaliśmy...

Śmietankowa delicja  z truskawkami w mlecznej czekoladzie.

Dodane przez: joanna1974

Śmietankowa delicja z truskawkami w mlecznej...

Letni deser bez pieczenia , z dużą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE